ABDURRAHİM EFENDİMİZİN GENÇLER İÇİN BİR NASİHATI 1

Zaman icabı işte şimdi fitne, şer zamanıdır. Küfür hâkim olmuş, küfür istila etmiş. Müslümanlar şimdi küfrün dalgasındadır. Peygamber Efendimiz niçin “Kişi refikinden azar.” buyuruyor. Kişiyi kötü eden arkadaşıdır. 

Onun için, mesela gençlerimizin arkadaşları var. Okulda olsun, mahallesinde olsun, sokağında olsun, çarşıda olsun, akrabasında olsun, çevresinde olsun. Bunların bir tanesi günah işliyorsa, hata işliyorsa, onda bir şımarıklık, terbiyesizlik varsa, o da ondan öğreniyor, diğeri de ondan öğreniyor. Ama insan ayık olursa ve onu ikaz eden olursa etkilenmiyor.


Onun için evlatlarımızı kendi haline bırakmayacağız. Kiminle konuşuyor? Nereye gidiyor? Ne iş yapıyor?..takip etmek lazım. Kötü arkadaşlarından, yaramaz, şımarık insanlardan, terbiyesiz gençlerden onu kurtarmak lazım. 

Evet, iyi kişi, insanın iyi arkadaşı insanı iyi yapar; kötü arkadaşı da insanı kötü yapar. En iyi insan kötü bir insanla arkadaş olursa, o kötü kişi onu kötü eder; en iyi insan kötü insanla arkadaş olursa, onu da iyi yapar. Bunlar zaten görünen, bilinen şeyler.


 1-Gülden Bülbüllere Teveccüh Sohbetleri, Sayfa 224.